Hva botanikk er…

Botanikk er læren om planter – inklusiv lav og sopp.

Noen tror at botanikk bare handler om å lære plantenes navne. Noen har kanskje denne oppfatning fra tidligere skolegang. Men botanikk handler ikke bare om systematikk, men f.eks. også om:

  • Hvilke planter, som har medisinske egenskaper til mennesker og dyr
  • Spiselige og giftige planter
  • Hvilke planter tidligere samfunn har brukt som en del av deres hverdag

Hvorfor skal man lære plantenes navne?

Jeg skal ikke påstå at plantenes navne er helt likegyldige – for de er veldig viktige.

La os ta et eksempel – min yndlingsplante heter brennesle på norske . Alle kjenner den, men hvor mange vet mer om den enn at man brenner seg på den ved berøring? Hvis man ønsker å vite mer om en plante, da er det viktig med en sikker identifisering. Brennesle heter Urtica dioica på latin.

Latinske navne er viktige når man skal oppsøke informasjon om en plante, spesielt på Internett er det mye informasjon ved å bruke det latinske navnet. De latinske navne er nemlig internasjonale – noe som forsterker sjansen for at man da snakker om den samme planten.

Iøvrig gjelder dette alle dyr og planter.

Comments are closed.

Dette er en blogg om naturformidling - formidling av natur og naturfag - herunder planter, dyr, naturfotografering, geologi, GIS, GPS, vær, kulturhistorie og menneskets opplevelse av og plass i naturen, samt eksperimenter innen realfag.
Om Hanne Madsen
Jeg er utdannet geolog og jobber som museumslektor. Jeg bor i Norge, men er dansk. På fritiden har jeg firmaet "Naturformidling Hanne Madsen". Her gjennom tilbyr jeg salg av naturfoto, ulike kurs, foredrag, artikler om natur samt guidet turer i både Norge og Danmark. Kontakt: hanne.madsen(at) naturformidling.com
Kalender
October 2019
M T W T F S S
« Oct    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Slideshow