Astronomi er både kultur og naturfag på én gang.

Det er ingen tvivl om at himmelen var tydligere i hverdagen før elektrisiteten begynte å lyse opp utendørs. I dag er det en opplevelse å oppsøke plasser med lite lysforurensing er stjerneklar natt.

Både nå og i tidligere tider er det noe mystisk over nattehimmelen, både nå og dengang var alt det man ser godt underbygget av forklaringer. Før var det mytiske forklaringer og spådommer – i dag er det naturvitenskaplige forklaringer.

Den mytiske fortiden til nattehimmelen gir et aspekt i formidling av astronomi, som få andre naturvitenskaplige fagområder har. Det betyr at det f.eks. gjennom stjernebilder kan formidles både naturvitenskap og kulturhistorie.

Stjernebilder kan bli en inngangsvinkel til interesse for astronomi, spesielt syns det å være tiltalende for kvinner og jenter.

Jeg syns det er fascinerende å kunne gjenkjenne stjerner og planeter på nattehimmelen. Det er ikke så stor en opplevelse å få fortalt at det er Jupiter og det der er stjernebildet Orion”. Dét som jeg syns er spennende er å står derute en kveld og oppdage dem selv – å gjenkjenne dem!

Formidling av astronomi

Fordi astronomien omfatter noe som ofte er langt borte, vil formidling av astronomi ofte bli meget teoretisk, hvis man ikke griper til interaktive læringsmetoder.

Det er 3 interaktive læringsmetoder – som etter min mening – er veldig viktige i formidling av astronomi.

  1. Modeller – det å selv bygge (ikke bare se på!) fysiske modeller for å forstå og gjenkjenne.
  2. Simuleringer – datateknologien kan vise oss fenomener, som vi ikke har mulighet for å se og oppleve.
  3. Den virkelige nattehimmelen – den er ustabil (pga. skydekke) og ofte er det kalt – men ingen modeller eller simuleringer erstatter virkelighetens himmel.

Les mer om astronomi

Se innlegg om astronomi i bloggen min

Comments are closed.

Dette er en blogg om naturformidling - formidling av natur og naturfag - herunder planter, dyr, naturfotografering, geologi, GIS, GPS, vær, kulturhistorie og menneskets opplevelse av og plass i naturen, samt eksperimenter innen realfag.
Om Hanne Madsen
Jeg er utdannet geolog og jobber som museumslektor. Jeg bor i Norge, men er dansk. På fritiden har jeg firmaet "Naturformidling Hanne Madsen". Her gjennom tilbyr jeg salg av naturfoto, ulike kurs, foredrag, artikler om natur samt guidet turer i både Norge og Danmark. Kontakt: hanne.madsen(at) naturformidling.com
Kalender
October 2019
M T W T F S S
« Oct    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Slideshow