www.warmbeach.com/wp-list.php price list autocad architecture how much is autocad architecture 2017
graphisoft archicad 20 cam software cost of inventor professional 2015 software read the full info here

price of office 2016 p9ologic zbrush 4r7 apple mac version pixologic zbrush purchase

Tungsand – en spennende eksperiment

Noen plasser kan du finne svart sand på stranden. Ofte er den så svart at mange tror at det er forurensing, men det er det ikke. Denne sanden er noe helt spesielt…

Tungsand består av sandkorn som har samme størrelse som den vanlige hvite sanden (kvartssand).Den hvite sanden består av kvarts (SiO2). Kvarts finner vi også i stein som flint (men da er det mikrokrystalinsk), i bergkrystall, i ametyst og røkkvarts (farget kvarts), samt i kvarsitt (bergart som bare består av kvarts). ungsand består av mørke mineraler som har en høyere vektfylle enn kvarts. Dette gjør at de oppfører seg anderledes en den hvite kvartsanden når bølgenes energi flytter rundt på sanden.Tungsanden avleires raskere enn kvartssand, f.eks.ned i bunden av bølgeribber.

Noen av mineralene i tungsanden har også andre egenskaper. Noen av dem, f.eks. magnetitt har magnetiske egenskaper. Så neste gang du ser svart sand på en strand fyller du posen som du hadde matpakken i med litt svart tungsand!
Når du kommer hjem la du posen stå åpen noen dager så sanden kan tørke. Når sanden er tør kan du begynne å eksperimentere: Lag en boks av papir og tape. Få tak i en magnet, gjerne en kjøleskapsmagnet. Pak eventuelt magneten inn i litt sølvfolie, så vil den ikke bli ødelagt av sand som sitter på den permanent (eller kjøleskapet når du er ferdig med å eksperimentere).
Nå plasere du magneten under papiret og har tungsanden opp i papirboksen. Kan du få noe av sanden til å flytte seg på “mystisk” vis?

Tungsand har noen plasser i verden stor økonomisk betydning fordi den finnes i så store mengder at den kan utnyttes som gruveindustri. Dette skjer i Australia.

Et link til et undervisningsopplegg med tungsand fra Naturhistorisk museum i Århus i Danmark:http://www.naturhistoriskmuseum.dk/skoletj/skoler/oceanodyssey/7-9/2007-7.pdf

Comments are closed.

Dette er en blogg om naturformidling - formidling av natur og naturfag - herunder planter, dyr, naturfotografering, geologi, GIS, GPS, vær, kulturhistorie og menneskets opplevelse av og plass i naturen, samt eksperimenter innen realfag.
Om Hanne Madsen
Jeg er utdannet geolog og jobber som museumslektor. Jeg bor i Norge, men er dansk. På fritiden har jeg firmaet "Naturformidling Hanne Madsen". Her gjennom tilbyr jeg salg av naturfoto, ulike kurs, foredrag, artikler om natur samt guidet turer i både Norge og Danmark. Kontakt: hanne.madsen(at) naturformidling.com
Kalender
April 2019
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Slideshow